DIY: BORAX CRYSTALS - LoisLorinde.nl
32273
post-template-default,single,single-post,postid-32273,single-format-standard,bridge-core-2.7.0,qode-listing-1.0.1,qode-quick-links-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

DIY: BORAX CRYSTALS

Mijn inner-ekster hoeft tegenwoordig geen schatten meer te zoeken, maar maakt ze gewoon zelf! Met een beetje boraxpoeder kan je namelijk heel gemakkelijk zelf kristallen maken.

Benodigdheden:
→ Boraxpoeder
→ Wit chenilledraad
→ Glazen pot
→ Nylondraad
→ Satéprikker

Korte uitleg
Mix kokend water met borax poeder en hang er een vorm van chenilledraad in. En wacht ongeveer 6 uur tot de vorm gekristalliseerd is. Hoe meer boraxpoeder je gebruikt, hoe groter de kristallen.

Uitgebreide uitleg
Een aantal weken lang heb ik elke dag een kristal gemaakt om te kijken wat het beste voor mij werkt. En dit is wat ik doe:
Van een chenilledraad buig ik een willekeurige vorm. De langwerpige kristallen zijn mijn favoriet geworden. (Gebruik meerdere chenilledraden aan elkaar voor grotere kristallen). Hier maak ik een stukje nylondraad aan vast zodat ik het aan een satéprikker in het glazen potje kan hangen. Ik gebruik een oud pesto potje gevuld tot aan de rand met 150 ml kokend water. Hier voeg ik al roerend een bolle eetlepel boraxpoeder aan toe tot het poeder volledig opgelost is. Vervolgens hang ik de chenilledraad-vorm er in. Zodra het water met borax begint af te koelen zal het kristal zich gaan vormen aan de haartjes van de chenilledraad. Het kan ook dat je wat kristalvorming krijgt op het glas zelf. Dit kan je met kokend water gewoon weer oplossen en hergebruiken. Het duurt ongeveer 6 uur voor het volledig gekristalliseerd is. (Als je een grotere glazen pot gebruikt kan dit langer duren). Maar ik raad aan om gewoon af en toe te checken of je al tevreden bent. Soms haal ik mijn kristal er eerder uit omdat ik niet wil dat de vorm nog verder veranderd.

Let op: Kokend water kan een glazen pot laten barsten door het grote temperatuurverschil. Je kan de pot vooraf vullen met warm water zodat het temperatuurverschil minder groot is.

Volg altijd de veiligheidsinstructies op de verpakking van het boraxpoeder. Het is giftig en het is ook niet de bedoeling dat het contact komt met huid en ogen.

Gekleurde kristallen
Wil je gaan voor gekleurde kristallen? Voeg dan een beetje kleurstof toe! Eetbaar kleurstof (dat normaal voor taarten etc wordt gebruikt) schijnt erg goed te werken omdat het oplost in water. Zelf heb ik printer inkt gebruikt dat een bedrijf anders had weggegooid. Eén druppel inkt per kristal geeft het mooiste pastel effect. Als ik veel meer druppels toevoeg worden de kristallen minder mooi.

Kristallen voor sieraden
Wil je de kristallen gebruiken voor sieraden? Maak er een hanger van door van tevoren een stukje ijzerdraad vast te maken aan de chenilledraad. Hier kan je dan achteraf met een tang een oogje van buigen om bijvoorbeeld aan een ketting te hangen. Ook heb ik drie kristalkralen gemaakt door de chenilledraad om een stukje van een lolliestokje te binden.

Stiekem vind ik natuurlijke kristallen nog mooier. Maar om je eigen kristallen te laten groeien is toch ook wel heel bijzonder! Sommige gekke vormen die ik heb gemaakt van chenilledraad zijn bijna soort exotische koralen geworden.

Zou jij ook je eigen kristallen willen maken?

liefsloisje

4 Reactie's
 • B
  Geplaatst op 13:53h, 19 februari Beantwoorden

  Super leuk zijn ze geworden!!

  • Lois Lorinde
   Geplaatst op 14:10h, 19 februari Beantwoorden

   Dank je wel!! 💜

 • Dinja
  Geplaatst op 13:54h, 06 maart Beantwoorden

  Jaaa kristallen (mede-ekster hier)!
  Ik had ooit zo’n DIY pakket met alles erin maar dat was met Aluin poeder, dat werkte op zich ook wel maar ik denk dat ik Borax ook wel een keer ga proberen :)

  • Lois Lorinde
   Geplaatst op 17:24h, 09 maart Beantwoorden

   Haha hoi mede-ekster Dinja! Ben benieuwd welke van de twee manieren het fijnste/beste is! :D

Geef een reactie