ART: ONELINER - LoisLorinde.nl
29181
post-template-default,single,single-post,postid-29181,single-format-standard,bridge-core-2.7.0,qode-listing-1.0.1,qode-quick-links-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-26.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

ART: ONELINER

De oneliner kennen we allemaal uit het taalgebruik. Maar ik heb het over een heel ander soort oneliner; de illustatietechniek. Een oneliner is een illustratie die gemaakt is in één beweging zonder je potlood of penseel van het papier af te halen. Het lijkt heel simpel maar er zit meer werk achter dan je denkt.

Het belangrijkste bij een oneliner is dat je weet welke vorm je wilt creëren. Vooral in het begin raad ik het aan om een lightpad te gebruiken. Met een lightpad kan je een bestaande tekening makkelijk overtrekken omdat het licht door het papier schijnt. Deze lightpad met LED licht van A4 formaat is te koop bij Action voor € 12,95.

Eerst maakte ik een schets van Dombo de olifant, deze heb ik daarna overtrokken als oneliner met de lightpad. Het is gewoon een kwestie van doen. Probeer de hele tekening in één keer over te trekken zonder je pen van het papier te halen. Oefening baart kunst. Ik heb stiekem drie keer gepauzeerd om dit GIFje te kunnen maken.

Dit zijn een aantal van mijn andere probeersels zonder voorbeeld om over te trekken. Zoals je ziet werkt dat toch minder goed. Je kan het ook nog kleur geven, maar ik vind de oneliner het mooist op zichzelf.

Vind je dit een interessante techniek? Dat is @Salventius erg inspirerend om te volgen. Hij maakt voornamelijk gezichten met deze techniek.

Een deel van mijn afstuderen bestaat uit het onderzoeken en leren van uiteenlopende illustratie technieken. Vanaf nu zal ik af en toe een techniek delen zodat jullie dit thuis zelf ook kunnen proberen. Ben jij oneliners gaan maken? Laat je creaties zien op Instagram met #LLdrawing! Binnenkort zal ik alle inzendingen uitlichten.

liefsloisje

2 Reactie's
 • Kelly
  Geplaatst op 20:42h, 05 december Beantwoorden

  Wat leuk zeg! Ik zou het zelf alleen niet snel gebruiken.

  • Lois Lorinde
   Geplaatst op 11:55h, 06 december Beantwoorden

   Dank je! En ik kan mij voorstellen dat het niet iedereen aanspreekt :)

Geef een reactie