ART: GOLDLEAF - LoisLorinde.nl
29294
post-template-default,single,single-post,postid-29294,single-format-standard,bridge-core-2.7.0,qode-listing-1.0.1,qode-quick-links-1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-26.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

ART: GOLDLEAF

Een tijd geleden kwam ik bladgoud tegen op eBay. Dit wilde ik wel eens proberen. Het vergt veel oefening en precisie maar met deze stappen ben je binnen no time een bladgoud kunstenaar!

Door op eBay te zoeken met de term ‘goldleaf’ vind je ontzettend veel verkopers. Volgens de omschrijving is het echt 24 Karaats, maar 100 blaadjes voor maar 3 dollar komt mij ongeloofwaardig over. Het lijkt in ieder geval verdacht veel op het echte werk.

Benodigdheden
⇢ Bladgoud
⇢ Papier
⇢ Lijm op waterbasis die transparant en glimmend opdroogt (Modpodge glossy)
⇢ Twee zachte verf/make-up kwasten.

Stappen
1. Breng met een kwastje de lijm op waterbasis aan op het gedeelte dat je wilt bedekken met bladgoud.
2. Haal het bladgoud uit de bescherming en plaats het voorzichtig op de gelijmde oppervlakte. Dit kan het beste met twee pincetten. Let erop dat je het zo min mogelijk aanraakt, het plakt aan je handen.
3. Met een droge zachte kwast kan je het nu zachtjes aandrukken. Een make-up kwast voor oogschaduw werkt ook goed.
4. De plekken waar je geen bladgoud wilt heb kan je voorzichtig schoonvegen met de kwast.
5. Als de basis droog is kan je er nog een keer overheen gaan met de lijm als beschermingslaag. Doe dit echter wel heel voorzichtig, want ook dit kan het bladgoud weer beschadigen. Je kan zoveel lagen doen als je wilt. Zorg er wel voor dat elke laag eerst opdroogt.
6. Geniet van je nieuwe creatie!

Bladgoud is erg fragiel. Het vergt veel precisie en geduld. Probeer eerst te oefenen op een simpele tekening of leeg papier. Zodat je er al wat handiger mee bent voordat je het gebruikt op een groter kunstwerk. Het bladgoud breekt heel snel en blijft ook plakken aan droge handen. Voor je het weet zit het overal.

Wil je nog strakkere lijnen creëren? Brengt het bladgoud dan aan op een leeg vel en knip het uit in de vorm naar wens. Het is een prachtige manier om een extra dimensie toe te voegen aan je illustraties. En het hoeft allemaal niet perfect. De kleine barstjes horen erbij.

Waarop zou jij een laagje bladgoud willen aanbrengen?

liefsloisje

2 Reactie's
 • Evelien
  Geplaatst op 19:57h, 13 januari Beantwoorden

  Oooh wat mooi, hier houd ik dus echt van! Ik doe veel handlettering en daarop zou het echt heel tof staan denk ik.

  • Lois Lorinde
   Geplaatst op 13:38h, 16 januari Beantwoorden

   Dank je wel. Ja, ik denk dat dat heel mooi is! Het is alleen wat lastiger om precies mee te werken. Dan is heat embossing misschien nog iets makkelijk om mooie gouden teksten te maken.

Geef een reactie